A Három Holló Kávéházban finom kávéval, italokkal, ételekkel és nagyszerű kulturális, irodalmi és zenei programokkal várunk. Családias hangulat, jó szórakozás három szinten.

Piarista köz 1. (bejárat a Szabadsajtó út felől)

 

Fotó- és képzőművészeti pályázat 2020

A Nem leszünk gyarmat? (Neokolonializmus a kelet-európai mindennapokban) kiállítás és művészeti projekt a szóbeli (és képi) történetmesélés eszközeivel szeretné bemutatni, hogy az emberek hétköznapi tapasztalataiban hogyan jelennek meg a kelet-közép európai és nyugat-európai emberek közötti egyenlőtlenségek, a kulturális különbségek, illetve a gazdasági berendezkedés anomáliái.

A kiállítás képeit, műalkotásait a Három Hollóban mutatjuk majd be. A pályaműveket a haromhollocsapat@gmail.com címre várjuk.

A műalkotásokat a következő kategóriákba lehet nevezni:

1., Nyugati nagyvállalatok keleten, a munka világában

a., Nyugati nagyvállalatok jelentős adókedvezményekért cserébe keletre hozzák gyáraikat, szolgáltatóközpontjaikat. Munkahelyeket
teremtenek, de egyenlőtlenségeket is. Ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak a munkavállalók, rosszabb körülmények között dolgoznak, mint nyugat-európai társaik. Milyen hatással van ez a dolgozókra? Megjelennek-e a gazdasági különbségek a mindennapi életben, és ha
igen, hogyan?

b., Szervezeti kultúrák találkozása nemzetközi nagyvállalatoknál és civil szervezetekben.

2., A munkaerő ingázása

Vidéken, illetve a kelet-magyarországi régiókban kevés a munkalehetőség, sokan ezért külföldre mennek dolgozni. Vannak, akik ki is költöznek családjukkal, gyerekeikkel együtt, de vannak olyanok is, akik nem akarnak, vagy nem tudnak végleg országot váltani.
Hogyan ingáznak az emberek (első sorban a gondoskodóiparban tevékenykedő nők) az otthon és a nyugat-európai szociális ellátórendszerek között? Mit gondolnak a helyzetünkről, illetve mit látnak kint és hazatérve?

3., Prostitúció

Hogyan viszik az elszegényedett falvak, városnegyedek lakói a fiatal nőket a nyugat-európai prostitúcióba? Milyen helyzetben vannak ezek a
nők? Mit gondolnak a helyzetükről a nyugat-európai társadalmakban?

4., Öngyarmatosítás

Összeérnek-e a kisebbségi érzéseink és a diszkriminatív gyakorlatok? Tényleg a nyugati narratíva szemüvegén keresztül látjuk magunkat? Mit gondolunk, milyen egy tisztes európai polgár és megfelelünk-e, meg akarunk-e felelni ennek az ideálképnek? Vagy éppen ellene megyünk?
Valóban idegen attitűdöt és nyelvezetet veszünk át az emberi jogi mozgalmakból? Önsanyargatásunk, önostorozásunk, öngyarmatosításunk képei.

5., Bécsben nyitunk majd cukrászdát

A neoliberális kapitalizmus hurráoptimista időszakától a gazdasági válságon keresztül a nemleszünkgyarmatig. Örültünk a banánnak, a
mekinek, a kólának. Csencseltünk. A gazdasági válság széttörte álmainkat. Betörtek a devizahitelek. Hogyan jutottunk el a hurráoptimizmustól a csalódásig.

6., Nyugati tárgyak Kelet-Közép-Európában

Tárgyak, amik nem illenek a környezetbe, de mégis itt vannak: ideáljaink és a valóság.

7., Letiltott a Facebook

Hétköznapi találkozások multinacionális nagyvállalatok útvesztőivel, szabályrendszereivel.

8., ÚJ TÉMA! Koronavírus keleten és nyugaton.

Felbontotta-e az eddigi elgondolásainkat keletről és nyugatról, Kelet- és Nyugat-Európáról a
Covid19 megérkezése? Hogyan érintette ez a magyar vendégmunkásokat? Változások hétköznapi életünkben, elképzeléseinkben, beszédmódunkban.

Kérjük, mellékeljen:

– egy 1 bekezdéses bemutatkozást és/vagy cv-t,
– a műalkotás címét,
– a fotót (egyéb műalkotás esetén fotót a műalkotásról, illetve a
műalkotás leírását),
– melyik kategóriába nevezi a műalkotást,
– illetve egy 1 bekezdésnyi leírást a műalkotásról, különös tekintettel a
pályázat tematikájára és a választott kategóriára

A kiválasztott művészeket 20.000-40.000 forinttal díjazzuk: egy pályázó több művel is pályázhat. Az előállítás költségét a Három Holló Alapítvány finanszírozza, a kinyomtatott, keretezett képek, illetve az előállított műtárgyak a kiállítás után a Három Holló tulajdonába kerülnek.